Tesla x Siri 幾個實用功能分享

如果你本身用 iPhone,識得用 Siri 的話其實可以令你日常駕駛生活更加便利。今次我拍了一條短片分享少少自己平時點用 Siri 和 Siri Shortcuts 補完 Tesla Official App 不足的功能。如果你有用開 Apple Music 或 Spotify Premium,配合埋 Siri 分分鐘仲好用過部車內置的 Spotify!

以下為短片內的 Siri 指令和 Siri Shortcuts,方便大家參考同 download 黎玩下!

Siri 指令

「我部車仲有幾多電」
「幫我解鎖部車」
「鎖我部車」
「我想聽啲二千年既廣東歌」<– 只限於 Apple Music
「我聽喺 Spotify 度聽今期流行」<– 只限於 Spotify Premium

 

Siri Shortcuts

(要先到 App Store 下載 Remote for Tesla)

Unlock Charge Port
Max Cool
Activate Trunk
Activate Frunk

經下面條link訂購 Model S / X / 3,可享有最少 1,500km 免費 Supercharger 充電額度。
http://ts.la/chris5532