fbpx

Tesla v7.1 詳細用後感:功能更貼心,Spotify 超驚喜!

By
 In 最新資訊

上星期 Tesla 正式推出 v7.1,由於 Tesla Firmware 並不像 iPhone 可以全球同時間 update,而是由 Tesla 主動分批推送軟件更新,所以我要去到第 4 日先收到 update。我本身是 v7.0,升級到 v7.1 之後給我的感覺:「功能更貼心,Spotify 超驚喜!」而家就分享一下我的用後感。

 

更新過程

這次是我收車以來第一次 update firmware,首先車主是無需/不能夠主動去 download 及安裝新 firmware,更新通知是由 Tesla 主動分批發送的。當車子收到更新通知後,會先自動 download firmware,當 download 完成後便會透過手機 App 及 17″ Dashboard 通知你,然後上車去 schedule update,但並不能透過手機 App 遙距 update 的。過程中車子是無法啟動的,需時大約 1-2 小時。

▲當download完成後便會透過手機App通知車主
▲當download完成後便會透過手機App通知車主

⬇︎建議更新過程中唔好留喺車,因為車入面會發出好多怪聲...

v7.1新功能一覽

⬆︎v7.1新功能一覽
⬆︎v7.1新功能一覽

– A New, Modern Look (對比 v6.2,全新用戶界面)
– New and Redesigned Instrument Panel Apps (對比 v6.2,全新 App 界面)
– Status Bar Changes
– Autopark (泊 L 位及泊 S 位)
– Traffic-Aware Cruise Control Improvements (Cruise Control 會因應公路上的 speed limit 而預設車速)
– Side Collision Warning (對比 v6.2,全天候檢測附近障礙物)
– Navigation Improvements (對比 v6.2,增強導航功能)
– Vehicle Hold (對比 v6.2,除了上落斜可以使用 Hill Hold 外,v7.1 平地都可以 hold 車)
– Climate Control Improvements (據說是可因應車主平時上落車時間自動暖車或準備好車子)
– Additional Driving Experience Improvements (中控台識分辨前車係私家車/貨櫃車/電單車)
– Spotify
– Vehicle Lock Improvement (門柄可以剩係開司機門柄)
– Display Auto-Brightness (唔駛再手動調較屏幕光暗)
– Supercharger Site Availability (可以睇到supercharger是否可正常使用,但一樣係睇唔到有無人用緊)
– Additional Improvements

Spotify 意想不到的驚喜地好用

我之前都用開 Spotify 聽歌,再用藍芽輸出到車播歌。現在 v7.1 直接內置 Spotify,揸車聽歌直頭去到另一個層次嘅享受。

對 Spotify 有興趣的車主,可以睇我另一篇文章:Tesla x Spotify 簡直不得了:試用報告

Media Player source shortcut 冇咗

v7.1 都有唔好的地方。以往想揀其他 media source (例如聽聽吓歌想轉聽收音機),就可以喺 Media Player 右上角的 shortcut 直接轉,但v7.1就唔知點解刪除了這個實用的功能。

⬆︎無得再喺右上角直接揀 Media Source
⬆︎無得再喺右上角直接揀 Media Source

之不過我搵到一個更好的轉 media source 方法,由於 v7.1 現在有 Auto Brightness,我可以空出一個軚盤 shortcut,我現在直接將佢轉為揀 media source,而家轉 media source 仲方便咗!

⬆︎而家直接用軚盤shortcut轉media source,仲方便!
⬆︎而家直接用軚盤shortcut轉media source,仲方便!

Auto Brightness 早就應該要加!

v7.1 終於都有 Auto Brightness,咁大個 LCD,日頭又暗得滯,夜晚又成日光得滯。為左方便 D set brightness,我之前直頭將軚盤右邊粒 shortcut set 做 set brightness。現在終於有 Auto Brightness,睇 LCD 都舒服好多,而且 detection 都幾準,最重要係慳左一粒 shortcut 俾我用 Spotify!

⬆︎現在終於有Auto Brightness,睇LCD都舒服好多
⬆︎現在終於有Auto Brightness,睇LCD都舒服好多

手寫順咗,仲有得打倉頡

之前手寫輸入感覺好窒的,update 上 v7.1 後發覺手寫暢順過以前好多,而且還新增了倉頡輸入法,識倉頡就一定用倉頡!不過我發覺有 D 字打唔到,例如「上」倉頡碼係「卜一」,但係都搵唔到呢個字。

⬆︎v7.1手寫輸入明顯流順好多
⬆︎v7.1手寫輸入明顯流順好多
⬆︎新增倉頡輸入法
⬆︎新增倉頡輸入法

Vehicle Lock 開單門唔算實用

v7.1 可讓車主開車門鎖時只開司機門柄,方法很簡單,到 Controls > Settings > Vehicle > DOORS & LOCKS > DOOR UNLOCK MODE > DRIVER。以後行近 Model S 或車匙 unlock 時就只會開司機門柄。想開埋其他車門的話,再 double-press 多次車匙即可。

⬆︎DOOR UNLOCK MODE轉為DRIVER即可
⬆︎DOOR UNLOCK MODE轉為DRIVER即可

除非你大多數時間只有自己乘車又唔需要載人,否則個人認為實用性並不大。平時開晒 4 道 door handles 又唔覺得有咩大問題,反而有朋友上次又 unlock 兩次車都幾麻煩,所以最後我都係用返 ALL 算數。

Smart Preconditioning 幫你上車前暖定部車

如果你開車時間都比較固定,Smart Preconditioning 都幾有用,Tesla 會根據你平日的開車時間及習慣,例如你每天 8:00 開車,車子會大約 15 分鐘前預先將車廂內溫度調較至你對上一次設定的溫度,令你一上車便很快適應車廂溫度。

Superchargers Availability 並唔係俾你睇有無人充緊電

真係諗多咗,所謂的 availability 就只是知道邊個 supercharger station 係可以開放使用,並唔係睇有無人充緊電,我哋一於繼續支持 IMTesla 啦!

後記

無諗過,真係無諗過一部車都可以咁多嘢玩。訓醒覺,部車可以多咗幾個新功能,更好用。之前一直用 USB / iPhone 駁藍芽聽歌已經覺得好滿意,點知原來可以再帶到另一個層次!唔熟泊 S 位,可以交俾部車幫你泊!當然仲本應有的 Autopilot 及 Summon 功能。上網見有啲人會話「科技越進步,人就黎變廢柴」,大佬,你識開車都係有人發明俾你用,唔通你識得自己砌部車出黎咩… 不如向前看,擁抱新科技所為人帶來的安全和便利,又或者做一個了不起嘅人,令呢個世界變得更美好。

0