fbpx

Tesla Model Y 建議買邊款好?

 In Model Y, 準Tesla買家, 最新資訊

好多車友都問我覺得 Tesla Model Y Stand Range / Long Range / Performance 邊款比較好,我嘗試以揸了幾年電動車的經驗分享少少個人意見俾大家參考一下。

大家可以先參考以下這張比較圖

tesla-guide-hk-tesla-model-y-comparison-hong-hong

其實三個車款最大分別就是 1. 續航 2. 0-100km,外觀的話其實只係 Performance 會有少少唔同,而 Standard Range 同 Long Range 外觀上係無分別。

外觀

Standard Range 同 Long Range 外觀及內籠上係完全沒有分別,只係 Long Range 車尾會多一個 “Dual Motor” 車章。至於 Performance 就會有少少唔同,Suspension 會低少少,跟 21″ 鈴紅色卡鉗,車尾 Dual Motor 下面會多一條紅色線,多一個炭纖尾翼同金屬腳踏,除此之外其餘都係一樣。

續航

如果你屋企或公司無得充電,又或者附近充電設施唔方便的話,強烈建議買返 Long Range 或以上,因為每星期充少一兩日電,成件事會方便好多。相反如果自己生活配套上充電非常方便的話,Standard Range絕對夠用。至於 Performance 一定係食電啲,越大腳續航就會越低。

顏色

呢個係個人喜好,但如果有啲顏色心大心細時,不妨都先參考呢篇文章,我覺得幾有用。

總結

今次 Tesla Model Y Standard Range 同 Long Range 配置上差距相比以往 Model 3 少咗好多,當然唔排除因為 Model Y Long Range 未有車交所以賣大包,甚至將來會否其他國家一樣取消 Standard Range。

作為一部 SUV 或家庭車,0-100km 相對起來無咁重視,以性價比而言,Standard Range 同 Long Range 都非常高,我個人認為最主要差別就在於續航。至於追求性能,就唔駛諗一定 Performance。希望以上個人意見可以幫到大家做參考。

0