Tesla 8.0 評測 + 用後感: 語音操控有驚喜

 In Feature Top, 最新評測, 最新資訊

Tesla Software 8.0 終於正式於香港推出,我都好快收到 update,亦隨即 update 並分享我的用後感給大家。

更新過程

首先車主是無需/不能夠主動去下載及安裝新 software,更新通知是由 Tesla 主動分批發送的。當車子收到更新通知後,會先自動下載 firmware,當下載完成後便會透過手機 App 及 17″ Dashboard 通知你,然後上車去 schedule update,但並不能透過手機 App 遙距 update 的。過程中車子是無法啟動的,需時大約 1-2 小時。

有都市傳說指駁 WiFi 可以提早獲得 software update,但我昨晚收到 software update 是沒有駁 WiFi 的。

tesla-software-8-0-hk-schedule-update
⬆︎ 收到update,當然係第一時間更新!

8.0 全新介面設計,耳目一新

更新後,第一個感覺當然是耳目一新。1 年前由 6.0 升級到 7.0,雖然介面設計已經大有進步,但對我而言仍未夠 modern。聽聞 8.0 是由另一位介面設計師負責,新介面設計很清新,即使是重新設計,所有按鍵的位置並無改變,所以並不需要重新適應。

tesla-software-8-0-hk-review-0
⬆︎ 更新後耳目一新,感覺更有時代感

地圖可視範圍更大

車輛起行後,17″ Dashboard 上方的工具欄會隱藏起來,令畫面有更多位置顯示地圖。有部分用家認為要 tap 一下地圖才能夠顯示工具欄有點不方便,但我個人幾喜歡這個設計,可能我比較重視視覺效果,介面靚的話,用起來更稱心。此外,地圖變得無以前咁花,用起導航功能令人感覺路程很簡單,很舒適。

tesla-software-8-0-swipe-to-delete
⬆︎ 現在還可以用手指一掃移除最近搜尋過的地點

另外,導航路線現在亦可以讓車主避免經過收費隧道的路線,我未有機會試用,但對於住元朗的車主應該幾方便!

tesla-software-8-0-setting
⬆︎ 可讓車主避免經過收費隧道的路線

行車時雷達偵察外圍更靈敏

一開車,儀錶版便顯示有關 Regenerative Braking 比以往減速更明顯的提示,但經過半日的駕駛後,個人並未感覺到明顯的分別。

有關駕駛方面體驗的分別,比較明顯的是行車雷達偵察性能提升 (相信了解 Tesla Autopilot Hardware 的車主都知道,Tesla 是倚靠雷達偵察外圍的)。同樣的道路上,路邊障礙物及遠方的車輛在使用 7.0 時並不會顯示出來,但在 8.0 的儀錶版中顯示遠方車輛比較準確,以及對路邊障礙物更靈敏,畢竟儀錶版顯示越多路面訊息,表示車輛能夠辨識並避免意外,讓車主駕駛時更安心。

tesla-software-8-0-hk-dashboard
⬆︎ 現在遠方的電單車都認到,過往多數會被判定為私家車

Media Player 終於似模似樣

7.0 雖然加入 Spotify 令 Media Player 變得豐富,但介面體驗仍然十分之差。相信大家都曾經試過想返去上一頁要不停地向右掃,一行行目錄顯示又難睇,最大問題係每朝一上車想揀歌時都會揀揀下自動 refresh 版面要由頭揀過!8.0 的 Media Player 終於似模似樣,如果要比較,7.0 感覺就係 Windows 98 年代的 Winamp,而 8.0 感覺就係 iTunes。初步體驗如下

  • 整個介面更方便易用,而且唔會再窒下窒下。
  • 不同的 Media Source 可於畫面上方直接揀選,無需要不停返去上一頁。
  • Favourite 更方便,例如我將 903 加入 Favourite,現在可聽 Spotify 途中直接於畫面下方撳去聽 903。
  • 聽歌途中想返 Playlist 揀過第二首,可直接用手指向下掃顯示完整 Playlist。
tesla-software-8-0-media-player-drag-down
⬆︎ 可直接用手指向下掃顯示完整 Playlist

新加入車廂過熱防護系統

大熱天時,相信好多時上到車時車廂十分熱,雖然 Tesla 已經有手機 App 遙距開冷氣的功能,但每次都要手動開 App 搞,個 App仲要咁鬼死慢。8.0 新增的車廂過熱防護系統,只要車輛偵察到車廂溫度超過 40 度,就會自動開啟冷氣,令車廂降溫,相信呢個功能係得電動車先做到。

不過此功能亦有限制,避免過份耗電,電量必需要最少達 25% 以上車輛才會啟動此功能。

tesla-software-8-0-setting-cabin
⬆︎ 可在此開啟車廂過熱防護系統

語音指令最有驚喜

以往一直都有好多車主唔識用 / 唔會用 Tesla 的語音指令功能,一來好多車主都未知道原來說出語音指令時要「按實」語音鍵,講晒先好放手; 二來好多人性化的指令佢都聽唔明。

點解我會話 8.0 語音指令最有驚喜?8.0 唔單止無需按實語音鍵落指定,亦唔單止可以聽得明更多人性化的指令,最令我驚喜係佢聽得明好多廣東話指令。我嘗試過好多唔同組合,俾大家參考一下。

tesla-software-8-0-hk-voice-command-0
⬆︎ 「打電話俾老婆」係認到嘅
tesla-software-8-0-hk-voice-command-8
⬆︎ 直接讀出電話號碼都無問題
tesla-software-8-0-hk-voice-command-1
⬆︎ 「我想聽周杰倫」係認到嘅
tesla-software-8-0-hk-voice-command-2
⬆︎ 連 album 名都得
tesla-software-8-0-hk-voice-command-4
⬆︎ 直接講地方名就可以開始導航
tesla-software-8-0-hk-voice-command-6
⬆︎ 街名都得!
tesla-software-8-0-hk-voice-command-7
⬆︎ 中英夾雜都得!(不過唔係次次work)
tesla-software-8-0-hk-voice-command-5
⬆︎ 去盡啲,仲可以幫我搵埋最近的 StarBucks
tesla-software-8-0-hk-voice-command-3
⬆︎ 不過語音功能暫只限於地圖、聽歌及打電話

廣東話辨識做到咁,我個人已經好收貨。原本我一直都用英文介面,因為英文介面不能夠語音辨識廣東話,加上廣東話辨識太好用,我現在開始轉用中文介面了。畢竟駕車時能夠語音辨識目的地真的十分便利,駕車時亦更安全。當然 Tesla Software 8.0 的語音辨識功能仍然未完善 (唔好 expect 佢好似 Siri 咁點講都聽得明),但非常期待未來日子語音辨識能夠帶來更多功能,車輛語音辨識系統確實比電話需求更大。

8.0 缺點: 泊車 Warning 訊息太敏感

一直以來要數 Tesla 最唔滿意的地方,就係泊車功能。一般有 parking sensor 的汽車,倒車時會以「嘟嘟」聲的密度而決定距離障礙物有幾近。但 Tesla 唔同,無論幾接近障礙物,車輛都只會發出相同低密度的「咚咚」聲,到接近障礙物尚餘少於 30cm 左右,就會立即變為一聲比較高音的「咚」(下稱高音咚) 以提醒你停車,但只有咚一聲短響,唔會長響,我有好多次因為唔習慣這種提示方式而爭少少撞牆。

此外,泊 L 位時通常是「車後側」先接近車位,由於香港車位比較窄,泊車時車後側很接近隔離部車是很常見的事情,而因為 Tesla 車前後側都同樣有感應器,所以好容易因為車後側很接近隔離部車而誤報以「高音咚」提醒你停車,往往令我要停低部車再 check 清楚是否要撞到隔離,令我泊車需要多一兩手軚。

雖然只體驗了 8.0 半日,但第一個已發現的缺點就是「高音咚」出現次數頻密咗好多,但明明仲有位 (大家都知道香港停車場車位有幾窄),今日有幾次都俾個 warning 嚇咗幾嚇,所以大家泊車時要留意。

用後感: 8.0 是用戶體驗的一大突破

當其他車廠仍然開發緊一部可以與 Tesla 的續航力匹敵的電動車,Tesla 已經向軟件入手,Software 8.0 變得更好用更就手、語音辨識更人性化、提升 Autopilot 靈敏度,還有車廂過熱防護系統,究竟其他車廠要花幾多年時間先追到?

相關文章