Tesla 推薦計劃實質送唔止 1,500km

 In Model 3, 最新資訊

相信大家都知道,現在經 Referral Link Tesla Model 3 / S / X 的話,會送你 1,500km 免費 Supercharger 充電額度,但我發現,Tesla 實質送你遠超於 1,500km

1,500km 只是約數,實質 Tesla 係送電俾你

根據官方所描述,經 Referral Link 購買 Tesla 車輛的親友,你和親友雙方均可獲得 1,500km 免費 Supercharger 充電額度。但經測試後,我發現 Tesla 實質上係送 372kWh 電量。

372kWh  372 度電,1,500km 是假設你每公里行248Wh (37,200 / 1,500) 而計算出來。換言之,只要你可以行到小於 248Wh/km 的話,就已經可以多過 1,500km。以 Model 3 Standard Range+ 來計算,只要斯文車,一般要做到150Wh/km 絕不成問題,再換算返其實 372 度電係可以俾你行到 2,480km,所以 Tesla 送俾你的遠不止於1,500km

tesla-guide-hk-free-supercharging-credit
⬆︎ 只要Login Tesla Account,你會發現 Tesla 實質上係送 372kW 電量

還有,Referral 數量是無上限的,只要你再 refer 多個朋友買,就會再送多 372kWh 俾你。

本身 Supercharger 正如我前文所提及過,暫時中電、港燈、EV Power 和部分商場充電站仍然有提供免費中速充電,而 Tesla Wall Connector 就完全免費。如果你屋企或上班地點有中速充電的話,平日就主要用中速充電,救命時就用 Supercharger,充電成本可以非常低。

經下面條link訂購 Model S / X / 3,可享有最少 1,500km 免費 Supercharger 充電額度。
http://ts.la/chris5532