Rated Range vs Typical Range

By
 In 最新資訊, 新Tesla車主

相信好多車主 (包括我在內) 喺收車初期唔係好識分Rated Range同Typical Range有咩分別。首先,Rated Range同Typical Range泛指續航距離,以現時剩餘電量可以續航幾多公里。但兩者有咩分別?同埋點計出黎?用邊個會準確D?下面有少少公式計算,如果對數字會頭暈的,可以直接去最底睇我分享的個人心得。

如何計算續航力

續航力 (km) = 電池量 (kWh) x 1,000 / 平均每公里用電量 (Wh/km)

以Model S 70D為例,電池量為70kWh,假設每公里用電量為200Wh,
70 x 1,000 / 200 = 350公里。

至於點check自己每公里用電量?右上角果個就係平均每公里用量量。

 

Rated Range

Tesla所謂「公認」的續航距離,是根據Tesla官方給予的一個標準慳電的用電量,亦會因應不同銷售地區和型號而不同,Model S 70D大約是155Wh/km。想知自己的車款是幾多Wh/km很簡單,先將電池充到90%,然後到setting轉換成Rated Range,儀錶板左下角所顯示的里數就是90%電的Rated Range,然後這一條公式計算:

用電量 = 你的Model S的電池量 x 1000 / Rated Range x 90%

假設你的車款電池量為70kWh,Rated Range為430km。用電量就等於 70 x 1000 / 430 x 90% = 146.51Wh/km。

Typical Range

Typical Range是根據大部分車主亦會因應不同銷售地區和型號而不同,Model S 70D大約是195Wh/km。想知自己的車款是幾多Wh/km,計算方法同上。

Projected Range

當你於17″ Dashboard開啟Energy App後,畫面右方會出現Projected Range,這就是跟據你最近10km / 25km / 50km的每公里用電量所計算出的續航距離。

以上圖為例,我用最近50公里計算,左方為最近50公里的每公里平均秏電量 (193Wh/km),右方是以193Wh/km的平均秏電量所計算出的續航距離 (163km)。其實將兩者相乘,就是你現時的所餘電池量(193Wh x 163km x 1000 = 31.46kWh)。我的型號是Model S 70D,即是現時所餘電量為45% (31.46 / 70)。

個人心得

小弟自問都幾慳電,我試過一次慳到盡都只係去到163Wh/km,好明顯平均195Wh/km嘅Typical Range先係比較準確既計算。當然如果你平時比較大腳,例如平均去到220Wh/km的話,你就最好自行將Typical Range打9折。但想最準確計算,最好用返Energy App的Projected Range。