fbpx

Model S 真係會 Facelift 改款?(已證實)

 In 最新資訊

網上傳得好行話 Model S 好快會 Facelift 改款,起初我覺得無咩可能,但自從睇完 Model 3 發佈會,以及試坐過 Model 3 + Model X 之後,又覺得 Model S Facelift 改款並唔係無可能。以下純為個人推測,如有雷同實屬巧合。如果 turn out 真係無 facelift,就當我諗太多。

P.S. (13/4/2016) 我的確無諗多咗,已證實改款。

Model X 內籠 high-tech 過 Model S

親身試坐 Model X 後,我發覺 Model X 內籠真係 high-tech 過 Model S。座椅更舒服更包、後枕位可以電動 set 高低、standard 的 center console、車門有儲物空間、Bioweapon Defense Mode、到頂的特大擋風玻璃等等,通通都沒有在現在的 Model S 出現。Model X 本身定位只係 SUV 版的 Model S,但始終遲幾年出,Tesla 最後加入咗好多新元素落去 Model X,以上元素加返去改版的 Model S,的確唔係無可能。

⬆︎ 個擋風玻璃簡直一試難忘,如果 Model S 都有就...
⬆︎ 個擋風玻璃簡直一試難忘,如果 Model S 都有就...

Falcon Wing 我就覺得未必會擺去 Model S 度,因為 Falcon Wing 設計係為了方便最後排乘客上落車,Model S 只係房跑車,所以個人認為 Falcon Wing 唔會移植到 Model S。

Model 3 設計拍得住 Model S

Model 3 價位只係 Model S 一半,但無論外型同性能絕對唔只係 Model S 一半。同樣因為試坐過 Model 3,我發覺內籠唔輸 Model S 好多,一塊過的天窗設計甚至比 Model S 更優勝!車系要分級數,就一定要重視內裝,Model S 先天已經比 Model 3 更寛趟、性能更佳,剩低就係內裝。一直以來 Tesla 都係靠一部 Model S 做晒成個 market,現在推出入門級 Model 3,將 Model S 推返高去 target luxury market,將 Model S 升級係好合理。

⬆︎ 超高性價比的 Model 3
⬆︎ 超高性價比的 Model 3

我一直都覺得 “Part 2” 係講緊 Model S 改款

先唔好理啲 Grammar,我覺得 Model 3 unveil 係唔需要咁早講定係分 2 parts。如果將 part 2 形容為 Model S 改款你又覺得有無可能?

加上早在 3 月中已經從 Tesla Sales 確認 Model S 將會 4 月加價,而且透露「值得等待」。如果真係改款,會改啲乜?我覺得有機會係以下的改動:

內籠全面升級 (極大機會)

睇返 Model X 內籠,Model S 好大機會會升級坐騎、車門儲物空間、center console (已證實)、4G上網、可以過濾生化武器裡的化學氣體的 Bioweapon Defense Mode 等等。但個人認為儀錶版同 17″ Dashboard 改款可能性不大,始終以上的改動都可以同 Model X share 零件,改動 dashboard 硬件設計反而會令日後 User Interface 設計構成困難。

LED燈、車頭設計

Model X LED 燈為一塊過的 LED,而並非 Model S 現時的一粒粒 LED 燈,同埋親眼所見,Model X 的 LED sharp 過 Model S 好多,所以 Model S LED 燈設計有機會得到改動。

至於車頭設計,現時 Model S 是模仿傳統汽油車的鬼面罩設計,據說當年是因為希望市場更容易接受而設計。現時 Model X 及 Model 3 已經將鬼面罩移除,Model S 改款都好大機會移除吧。

P.S. 個人極之喜歡 Model X 車頭設計

特大擋風玻璃

Model X 同 Model 3 都玩特大擋風玻璃,Model S 無理由唔跟卦!

新增P100D

P100D 出就一定,不過爭在係幾時出。Model X 70D 版本已經移除了,現只剩下 90D 及 P90D,Model S 會唔會都同樣移除 70 / 70D?

0