Feature Top

Feature Top

[進階篇]香港停車場實試 Model X 翼門

香港停車場遠比外國窄,樓底又矮,未收車前總會擔心翼門會否開唔到,就算開到都會否撞到隔離部車,甚至撞埋天花。我比較重視科學精神,與其每次泊車都估估下,倒不如試盡佢。

在香港駕駛 Model S 一年,25,000 公里後的感想

由 Tesla Model S車主 體驗1個月後的評測,以至 揸咗Tesla 3個月,我唔會再買汽油車了,轉眼間一年了。一年以來,幾乎每天都駕駛著這部 Model S 上班、下班、開會、接送家人、遊車河等。一年後過去,對於擁有 Model S 的感受有點改變了,現藉此分享一下我這一年來駕駛 Model S 的感想。

Tesla Model S 60 型號,其實比想象中更抵玩

Tesla 剛剛於美國重新推出 Model S 60kWh 型號,售價 US$66,000 (估計約HK$550,000),香港應該數天內推出。有部分準買家以為 Tesla 重推的 Model S 60kWh 是一年前已停產的貨尾,其實不然,重推的 60kWh 型號是全新推出的款式,唔單止價錢,性價比相比舊款 70kWh 型號更抵玩!

Model 3 正式發佈!附個人坐後感

千呼萬喚,Model 3 終於正式發佈,一部事前沒有公開過外型的電動車,一間短短幾年歷史的汽車製造商,竟然能夠於短短 24 小時內收到 115,000 部預訂,可謂汽車界的神話。