9 個 Model S 車主冷知識,你又識幾多個?

By
 In 最新資訊, 新Tesla車主

始終電動車唔同汽油車,加上高科技野,功能上相對好玩好多。有啲功能你本身唔 expect 有,但 Model S 都可能有。以下 9 個 Model S 冷知識,你又識幾多個?

007 潛艇模式

⬆︎ Tesla 007 模式,Just for Fun
⬆︎ Tesla 007 模式,Just for Fun

早前文章有分享過,可以將 17″ Dashboard 裡的 Model S 變身成 007 的 Lotus Esprit S1 潛水艇跑車。

方法好簡單,於 17″ Dashboard 上長按 T 字的 Tesla Logo,然後再於登入畫面輸入 “007”,Model S 就會變成 007 潛水艇跑車。有配備 Smart Air Suspension 的車主,還可以調整避震設定潛水深度。

至於功能上有咩改變?冇。 #認真便輸了

伸延閱讀 – 隱藏模式 – Tesla Model S 007潛艇模式

 

用車匙開 Charging Port

⬆︎長按車匙車尾廂制就可以開 charging port
⬆︎長按車匙車尾廂制就可以開 charging port

長按車匙車尾廂制,Charging Port 就會彈出,唔一定要去 17″ dashboard 開,但暫時仍未有方法自動關充電蓋。

P.S. 如果個 Charging Port 經常唔識自己開,可以嘗試下用消毒紙巾清潔兩邊磁石接口,我試過幾 work 的。

 

Reset 17″ Dashboard / 儀錶板

有無試過 17″ Dashboard 或者儀錶板 hang 機?又或者 3G network 好耐都未 search 到?又或者 Spotify hang hang 地?,其實 Tesla 好似 smartphone 咁可以 reset dashboard。

Reset 17″ dashboard – 同時按實軚盤左右正中間滾輪,直至畫面重啟 (上圖綠色)
Reset 儀錶板 – 同時按實軚盤左右上方按扭,直至畫面重啟 (上圖黃色)
Capure screen – 同時按實軚盤左右下方按扭 (上圖紅色),不過畫面只會傳送到Tesla原廠,相信是原廠維修用。

設定泊車後鏡

開啟 parking mode 後,可以設定左右倒後鏡位置,方便泊位。當離開 parking mode 後,後鏡會回復正常。

 

前座袋仔

⬆︎如果 option 訂了 Next Generation Seats,就無呢個袋仔
⬆︎如果 option 訂了 Next Generation Seats,就無呢個袋仔

好多車主都唔知,其實司機同前座乘客位下面係有個袋口位,可以放電話、泊車卡、散紙等等細件物品。

註:如果 option 訂了 Next Generation Seats,就無呢個袋仔

 

點煙器 + 2.1A USB 轉接器比 USB port 充電更快

早前都分享過Tesla USB 輸出係 1A (曾經網上流傳近乘客位個 USB port 充電係 2.1A ,但已證實都係1A ),而點煙器 + 2.1A USB 轉接器可以去到 2.1A。所以,如果想充電快啲,用返點煙器 + 2.1A USB 轉接器係最快。

伸延閱讀 – 電話充電會唔會好食電?

 

Vehicle Hold

功用就等於汽油車的 hand brake,停車時只需將 brake 踩深一點,儀錶板上方會出現 ((H)) 的字,代表已啟動 Vehicle Hold。要取消,只需俾油 (俾電) 就會自動解除。

平常紅綠燈位我都會開 Vehicle Hold,唔駛長期踩實 brake,相當實用。

寒冷天氣下,電動車都要暖車!

⬆︎天氣凍唔暖車,開車行左5分鐘 Typical Range 就冇咗 5km!
⬆︎天氣凍唔暖車,開車行左5分鐘 Typical Range 就冇咗 5km!

暖車後開車的好處,是在寒冷天氣下讓電動車仍能處於正常溫度下運作,並回復正常的耗電量。基於這個原則,首先盡量避免泊室外,室溫一定比較暖。如果你屋企有得拉線,可以於出車前 30 分鐘開 Tesla 手機 App 暖車到 20℃ 左右,而暖車所用的電是直接由充電器取電的。亦由於暖車要用電,屋企無得拉線的話,暖車的電力就是直接由電池取電,所以無得拉線,就唔好咁早暖車,大約 10 – 15 分鐘前開 App 暖車都好夠。

伸延閱讀 電動車都怕凍!寒冷天氣下的保養貼士

 

[無聊分享] 可以插 Mouse 玩 dashboard

真係得個玩字,如果將 mouse 插入 USB port,17″ dashboard 會出現 mouse cursor 可以代替手指。