fbpx

剛剛收車,成車人都坐到想嘔,好唔舒服?

 In Model S/X, 新Tesla車主

相信大部分試過車、甚至是剛剛收車的 Tesla 車主都曾經覺得電動車減速好快,好容易會揸到 chok 下 chok 下好唔舒服,甚至全車人都想嘔。這個問題亦曾經發生在我家人身上,這是由於 Tesla 有 Regenerative Brake動能回收剎車系統,每次鬆開油門 (電門) 時會產生逆向磁場協助減速,同時把能量變回電儲存,車輛好快減速就像拖了一波一樣,除了令電池續航力更長外,更可減少使用 brake (迫力) 次數。唔同一般汽油車,收油後車輛像滑翔向前溜走。所以駕駛習慣就要變為由「俾一俾油,鬆油門溜溜,再俾油」變為「用右腳印住個油門一直俾電控制力度,甚至減速,到需要較急剎車或幾乎停車時先踩brake」

我大約用了2-3天時間適應這種駕駛方式,現在已完全適應了。

tesla-regenerative-brake

如果始終都適應不到這個 Regenerative Brake 剎車系統,可以將 Standard 改為 Low,剎車系統會比較接近傳統汽油車。因為儲回的電較少,所以整體會比 Standard 耗電。

0